Z czego składają się filtry w naszych dzbankach i butelkach filtrujących?

Butelka lub dzbanek do filtrowania wody to atrakcyjne alternatywy dla zwykłych plastikowych butelek. Cechują się dłuższą żywotnością, są znacznie tańsze, ale także efektywniejsze i zdrowsze. Jak działa dzbanek filtrujący i dlaczego warto go stosować?

Jak działa dzbanek szklany z filtrem?

Rdzeniem każdego dzbanka filtrującego jest wkład w kształcie kapsuły, wykonany z tworzywa sztucznego i wypełniony węglem aktywowanym. Wystarczy umieścić filtr w naczyniu, a następnie przepłukać go zgodnie z zaleceniami producenta (zwykle wystarczają dwa pełne przelewy, aby przygotować wsad do pracy). Sam filtr jest praktycznie bezobsługowy. Wystarczy jedynie monitorować czas jego użytkowania. Pomagają w tym liczniki wbudowane w dzbanki filtrujące, które odmierzają 4 tygodnie, bo na tak długo zwykle wystarcza wkład.

Filtr w dzbanku lub butelce najczęściej składa się z dwóch elementów:

  • właściwego filtra węglowego, którego zadaniem jest zatrzymywanie zanieczyszczeń;
  • wymiennika jonowego, który przeciwdziała osadzaniu się m.in. kamienia.

Oczywiście działanie chemiczne jest uzupełnione o drobne sito, które mechanicznie zatrzymuje różnego rodzaju zanieczyszczenia o dużej średnicy, jak ziarnka piasku oraz fragmenty rdzy z systemu kanalizacyjnego.

Wymiennik jonowy służy do zmiękczania wody i zawiera w sobie tzw. żywicę jonowymienną. Do niedawna stosowano jeden z dwóch rodzajów wkładu: wykonany z żywicy polisferycznej oraz monosferycznej.

Obecnie w wysokiej jakości produktach pojawia się niemal wyłącznie żywica monosferyczna. Różnica między materiałem mono- i polisferycznym polega na tym, że pierwszy zapewnia bardziej równomierny przepływ wody i jej nieco lepsze oczyszczanie. 

Poszczególni producenci mogą oferować różnego rodzaju filtry, w tym przeznaczone do zmiękczania twardej wody lub wzbogacania jej w magnez, który jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu.

Przed zakupem filtra warto upewnić się, czy dany model jest kompatybilny z dzbankiem lub butelką, z których korzystasz. Każda marka korzysta z własnych, indywidualnie zaprojektowanych rozwiązań. Umieszczenie niekompatybilnego wkładu sprawi, że filtracja nie będzie przebiegała prawidłowo.

Dlaczego stosuje się akurat węgiel aktywowany?

Główną część filtra stanowi węgiel aktywny. Jego cząsteczki charakteryzują się bardzo dużą powierzchnią w stosunku do masy, nawet 3300 m2 na 1 g związku. Dlatego też jest w stanie niezwykle wydajnie i skutecznie usuwać z wody takie zanieczyszczenia, jak:

  • chlor,
  • metale ciężkie,
  • pozostałości leków,
  • siarkowodór,
  • herbicydy,
  • pestycydy.

Szacuje się, że węgiel aktywny jest w stanie zatrzymać nawet 99% szkodliwych związków. Ponadto poprawia on smak i zapach wody, więc na co dzień pijemy ją chętniej i w większych ilościach. Obecnie stosuje się przede wszystkim filtry węglowe z orzecha kokosowego, które wyróżniają się trwałością i wydajnością oraz mają większą liczbę porów w porównaniu do innych rodzajów węgla aktywnego.

Produkcja węgla aktywnego odbywa się dwufazowo, poprzez procesy karbonizacji i aktywacji. Są one niezbędne, aby wyzwolić pełne możliwości adsorpcyjne związku.

Dlaczego opłaca się inwestować w dzbanki i butelki filtrujące?

Dzbanki filtrujące to wygodne rozwiązanie, z którego możesz korzystać zarówno w domu, jak i pracy. Aby zadbać o nawodnienie, szklany dzbanek filtrujący możesz postawić na biurku i pilnować tego, aby opróżniać go każdego dnia przynajmniej jeden raz.

W szkole lub podczas treningu lepiej sprawdzą się niewielkie butelki. Działają na dokładnie takiej samej zasadzie jak duże dzbanki, ale możesz je wygodnie przenosić, np. w plecaku. Butelki są też wykonywane z tworzyw bardziej odpornych na uszkodzenia mechaniczne.

Zaletą naczyń do filtrowania wody jest możliwość uzupełnienia zapasów w większości punktów dostępu do bieżącej wody. Dlatego bez obaw korzystaj z kranów na lotniskach, stacjach kolejowych lub w innych budynkach użyteczności publicznej. Jedyne ograniczenie dotyczy wody stojącej, której dzbanki i butelki mogą nie oczyszczać prawidłowo.

Ogromną zaletą filtracji jest oszczędność pieniędzy. Jeden filtr kosztuje około 20 zł, ale starcza na oczyszczenie około 150 do 200 litrów wody, w zależności od jej jakości i producenta wkładu. W praktyce oznacza to kilka tygodni korzystania z jednego filtra. Silnie zanieczyszczona woda, w której znajduje się np. siarkowodór, znacznie szybciej zużyje wsad węglowy. 

Przemyślana budowa filtra węglowego gwarantuje jego wysoką wydajność i bardzo dużą skuteczność. Wystarczy pamiętać o regularnych wymianach wkładu i można cieszyć się zdrową wodą na co dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *