W idealnie funkcjonującej, profesjonalnej kuchni nie ma miejsca na jakiekolwiek niedociągnięcia, zwłaszcza w kwestii odpowiedniego wyposażenia. Jednym z urządzeń, które odgrywa kluczową rolę w pracy kucharza, jest gastronomiczny taboret gazowy. Na pierwszy rzut oka to sprzęt niepozorny, ale, jak się okazuje, w wielu sytuacjach niezbędny – to dość adekwatne określenie dla tego urządzenia. Dlaczego taboret gazowy jest tak ważnym elementem wyposażenia i do czego konkretnie służy?
Spis treści:
Czym jest gastronomiczny taboret gazowy?
Taboret gazowy to uniwersalne urządzenie służące do gotowania i podgrzewania potraw. Wyposażenie tego rodzaju jest bardzo często stosowane w restauracjach, hotelach czy firmach cateringowych. Każdy profesjonalista z branży gastronomicznej dostrzeże w tym niewielkim, aczkolwiek niezmiernie praktycznym przedmiocie doskonałe narzędzie do precyzyjnej i skutecznej pracy związanej z obróbką żywności. Taborety gazowe to urządzenia mobilne, stosunkowo lekkie i niewielkie, które składają się z podstawy i jednego lub kilku palników (w zależności od modelu). Najważniejszą zaletą taboretu gazowego jest możliwość zastosowania go do przygotowania praktycznie każdego dania, zarówno z kategorii tych prostych, jak i wymagających precyzji w trakcie gotowania. Ten typ sprzętu jest wyjątkowo łatwy w użyciu, a dzięki regulacji mocy palników umożliwia doskonałe dopasowanie temperatury do konkretnej potrawy, co jest niezwykle istotne w kuchni profesjonalnej.
Jak wykorzystuje się taborety gazowe w profesjonalnych kuchniach?
Taboret gazowy w profesjonalnej kuchni występuje zazwyczaj w zastępstwie klasycznej kuchni gazowej lub też jako element uzupełniający jej codzienną pracę. Sektory gastronomii, w której taboret gazowy jest najczęściej wykorzystywany, to profesjonalne kuchnie restauracyjne, hotelowe i cateringowe. Ze sprzętem tym można ponadto spotkać się w lokalach zapewniających usługi żywienia zbiorowego (stołówki szkolne, koszary wojskowe, stołówki szpitalne i podobne miejsca). Urządzenie to dobrze sprawdza się tam, gdzie istotna jest szybkość podgrzewania potraw oraz w miejscach, gdzie konieczna jest możliwość precyzyjnego dostosowania mocy ogrzewania względem specyfiki przepisu i dania. Taboret gazowy daje szefowi kuchni większą kontrolę nad procesem gotowania. Dodatkowo, z powodu swej stabilnej konstrukcji, taborety gastronomiczne gazowe (których całkiem duży wybór znajdziesz w ofercie sklep.technica.pl) są bardzo bezpieczne w użytkowaniu, co jest niezwykle ważne w środowisku profesjonalnej kuchni. Ponieważ ich konstrukcja pozostaje niewielka i niewysoka, na palnikach taboretów gazowych można bez obaw gotować i podgrzewać potrawy nawet w bardzo pojemnych, dużych garnkach, które nie mieściłyby się na palnikach typowej kuchni gazowej.
Parametry techniczne taboretu gazowego
Gastronomiczny taboret gazowy jest urządzeniem niezwykle prostym w budowie i obsłudze, co nie oznacza jednak, że nie należy zwracać uwagi na szereg jego parametrów technicznych. Przede wszystkim, taboret gazowy dzieli się na dwa podstawowe typy – jednopalnikowy oraz wielopalnikowy. Wybór w tym przypadku podyktowany jest przede wszystkim ilością potraw przygotowywanych jednocześnie na tym urządzeniu. Urządzenia te wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej, co gwarantuje ich odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz na wysokie temperatury, a także definiuje ich trwałość w przypadku kontaktu z takimi czynnikami zewnętrznymi, jak wilgoć czy tłuszcz. Wybór modeli na rynku jest szeroki, pomiędzy którymi różnice stanowią przede wszystkim moc palników, liczba palników i takie parametry, jak efektywność energetyczna czy też wymiary urządzenia.