Pieczenie jest niewątpliwie jedną z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Abyśmy mogli cieszyć się pełnią smaku i aromatu serwowanych potraw, warto jest zastosować naczynia do zapiekania z podgrzewaczem. Czym charakteryzują się tego rodzaju naczynia? Jak działają? Jakie korzyści przyniesie nam ich zastosowanie? Zobacz!
Spis treści:
Naczynia do zapiekania z podgrzewaczem – co to takiego?
Mówiąc prosto, jest to naczynie do zapiekania, które wyposażone jest w podgrzewacz, który sprawia, że po postawieniu dania na stole nie traci ono swojej temperatury. Efekt ten uzyskiwany jest przy pomocy specjalnych świeczek typu tealight (czyli podgrzewaczy), które sprawiają, że dania cały czas utrzymują stałą temperaturę. Rozwiązanie to sprawdza się doskonale w wielu typach dań np. w potrawach z rozpuszczanym serem bądź czekoladą jak np. fondue. W standardowym naczyniu sos mógłby ulec zgęstnieniu, ser zaś – stężeniu, co byłoby mało apetyczne i wymagało ponownego podgrzewania potrawy. Przy użyciu naczynia z podgrzewaczem problem ten się rozwiązuje.
Korzyści z korzystania z naczyń wyposażonych w podgrzewacz
Często zdarza się, że długo męczymy się, gotując wiele potraw dla grupy gości. Po czym, po kilku godzinach wytężonej pracy, po pół godziny danie staje się zimne. Dzięki zastosowaniu naczyń z podgrzewaczem stworzone przez nas dania będą ciepłe przez całą imprezę, a przynajmniej do momentu, w którym nie wypalą się świeczki. Dania nie tylko zachowują swoją temperaturę, lecz także dzięki ciągłemu procesowi podgrzewania prezentują się o wiele ładniej na stole. Świeczki tealight sprawiają, że danie zachowuje swoje ciepło, lecz nie powodują jego przypalenia.
Co wybrać – naczynia porcelanowe czy ceramiczne?
Na rynku możemy spotkać naczynia z podgrzewaczem ceramiczne, jak również wykonane z porcelany. Które z nich powinniśmy wybrać? Naczynia porcelanowe są zdecydowanie lżejsze od swoich odpowiedników stworzonych z ceramiki. Po skończonym posiłku możemy je łatwo umyć w zmywarce. Porcelana zarazem jest uznawana za najbardziej szlachetną odmianę ceramiki, musimy więc liczyć się z większym kosztem takiego naczynia.
Z kolei ceramiczne naczynia są bardziej odporne od porcelanowych. Zarówno, jeżeli chodzi o temperaturę, jak i zarysowania. Są estetyczne i wpisują się w klasyczną elegancję, pasują niemal wszędzie. Zazwyczaj producenci stawiają na biały kolor, lecz obecnie często możemy spotkać również inne kolory naczyń.
Przy podjęciu decyzji, jakie naczynie wybrać, należy podsumować wszystkie za oraz przeciw.
Podgrzewacz zapalamy na stole, a nie w kuchni
Przy używaniu naczynia z podgrzewaczem należy pamiętać, aby podgrzewacz zapalać dopiero po postawieniu naczynia na stole, nie zaś w kuchni. Przenoszenie zapalonych świeczek jest trudniejsze, a co ważne, także niebezpieczne, świeczka może bowiem spaść podczas przenoszenia. Zabierając naczynie ze stołu, pamiętajmy również najpierw o zdmuchnięciu świeczek.
Naczynie do zapiekania z podgrzewaczem to bardzo przydatne urządzenie, które pozwala nam na zachowanie odpowiedniej temperatury potraw przez dłuższy czas. Służy ono do podgrzewania wielu rodzajów dań i jest proste w swojej konstrukcji.
Zdj. główne: pixabay.com